ДОДАВАННЯ ЦУКРУ В КАШУ З ІЗЮМОМ ПІДВИЩУЄ КИСЛОТНІСТЬ ЗУБНОГО НАЛЬОТУ

Підвищена кислотність зубного нальоту є фактором ризику, що сприяє утворенню каріозних порожнин у дітей. Проте споживання висівкових пластівців без цукру з додаванням ізюму підвищує рівень кислотності зубного нальоту не більше, ніж споживання самих пластівців. Про це свідчать результати дослідження, проведеного в Чиказькому університеті, штат Іллінойс.

Деякі стоматологи вважають, що солодка, липка їжа на кшталт ізюму провокує карієс, тому що її складно очистити з поверхні зубів, — зазначила Крістін Ву, професорка й керівниця дослідження в галузі карієсології в Чиказькому університеті й провідна дослідниця цього проєкту.

Однак дослідження показали, що ізюм швидко очищається з поверхні зубів — так само, як яблука, банани та шоколад, — додала вона.

У процесі дослідження, опублікованого в журналі «Дитяча стоматологія», діти віком від 7 до 11 років порівнювали чотири групи продуктів: ізюм, висівкові пластівці, пластівці з ізюмом і суміш із пластівців та ізюму без цукру.

Під час дослідження було протестовано також сахарозу (столовий цукор) і сорбіт — замінник цукру, що часто використовується в дієтичному харчуванні.

Діти жували й ковтали тестовану їжу протягом двох хвилин. При цьому час від часу вимірювався рівень кислоти, що виробляється кислотними бактеріями на поверхні зубів.

Усі тестовані продукти, окрім розчину сорбіту, сприяли виробленню кислоти протягом 30 хвилин, причому найінтенсивніше кислота вироблялася в проміжку між 10 і 15 хвилинами.

Ву говорить про існування «документально підтвердженої» небезпечної зони для кислотності зубного нальоту, в якій зубна емаль наражається на ризик втрати мінералів, що може призвести до карієсу. Ашінт Утреха, науковий співробітник і стоматолог, що входить нині до команди Ву, зазначила, що після того, як діти з’їли по десять грамів ізюму, кислотність зубного нальоту не досягла цієї позначки. Додавання несолодкого ізюму до пластівців не підвищило кислотність порівняно з пластівцями без ізюму.

Водночас споживання пластівців, які продаються з ізюмом, призвело до значного підвищення кислотності зубного нальоту, досягнувши визначеної Ву «небезпечної зони».

Бактерії, що містяться в зубному нальоті, можуть ферментувати різні види цукру, такі як глюкоза, фруктоза або сахароза, а також виробляти кислоти, здатні викликати руйнування. Проте сахароза використовується бактеріями також для вироблення липких цукрових полімерів, які допомагають бактеріям залишатися на поверхні зубів, зазначила Ву. Сам по собі ізюм не містить сахарози.

У попередньому дослідженні науковці визначили кілька натуральних компонентів із ізюму, здатних перешкоджати росту деяких бактерій ротової порожнини, що викликають хвороби ясен і карієс.

    Замовити дзвінок

      Форма для запису на прийом