РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ: ПОПУЛЯРНІ СОКИ ДЛЯ ДІТЕЙ МІСТЯТЬ ЗАНАДТО БАГАТО ФТОРИДІВ

Широко споживані дитячі фруктові соки містять фториди, причому у кількості, іноді більшій за рівень, рекомендований для системи громадського водопостачання, що може завдати шкоди зубам, йдеться у дослідженні, яке буде представлено 17 березня 2011 року на щорічній зустрічі Міжнародної асоціації стоматологічних досліджень у Сан-Дієго.

Фахівці протестували дев’яносто зразків, представлених у трьох різних смаках (яблуко, груша та виноград) від трьох різних виробників. Усі вони містили фторид, і його концентрація становила від 0,11 до 1,81 частин на мільйон.

«Діти, які випивають занадто багато соку за день, можуть у результаті отримати більше фтору, ніж рекомендовано для щоденного споживання», — повідомляють дослідники.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я та соціального забезпечення США рекомендувало знизити «оптимальний» рівень вмісту фтору у воді до 0,7 частин на мільйон, щоб зменшити масштаби епідемії знебарвлення зубів через фтор (флюороз). Флюороз уражає понад 41% підлітків. Багато міст виконують цю вимогу, а деякі думають про припинення фторування взагалі.

Адвокат Пол Бібер, президент Руху проти фторування штату Нью-Йорк, каже, що «фтор, який міститься у воді, разом з пестицидами, у яких теж містяться фториди, забруднюють систему постачання продуктами харчування та завдають шкоди нашим дітям. Зрозуміло, що штучне фторування необхідно повністю припинити».

«Фторид не є поживною речовиною, і в ньому немає потреби для здоров’я зубів. Дослідження показують, що прийом фторидів не зменшує ступінь руйнування зубів», — каже Пол Бібер.

Більш раннє дослідження показує, що всі дитячі молочні суміші — готові, концентровані чи органічні — у певній кількості містять фториди («Журнал Американської стоматологічної асоціації» за жовтень 2009).

Дослідники виявили фторид у продуктах з курятини, яку часто їдять діти, однак фторид, що міститься у них, на етикетках не вказувався: пюре з курчати, курячі палички та м’ясний рулет, приготовані з механічно відокремленої курятини. Фторид, що міститься у кістковому борошні, незмінно потрапляє у готовий продукт («Журнал сільськогосподарської та харчової хімії» за вересень 2001 року).

Безпечна кількість споживаного фториду може «постійно перевищуватися за наявності інших джерел надходження фториду, таких як фторована вода, їжа, приготована на такій воді, а також фтор, що потрапляє в організм під час ковтання зубної пасти з фтором», — пишуть дослідники Фейн і Церклевські.

«Сьогоднішні дані переконливо вказують на те, що фториди працюють передусім шляхом прямого впливу на зуби та зубний наліт. Таким чином, прийом фторидів не має ключового значення для запобігання карієсу (порожнин)», — повідомляють Уоррен і Леві, співробітники стоматологічних клінік Північної Америки, квітень 2003. «З точки зору харчування жодних визначених вимог до прийому фтору не існує», — пишуть вони. 18 січня 2011 року члени міської ради Нью-Йорка ухвалили закон про скасування фторування.

    Замовити дзвінок

      Форма для запису на прийом